Meghalt Vágó István, éljen Kalyber Joe!

Illetve mégsem halt meg, hisz még az utolsó Szuperinfóban is mosolyogva árulta a hiteleket… De Pilcz Roland képregényrajzolónál már több, mint tíz éve „haláloknak halálával halt” a szakállas tévés, de a reklámot mindig elmondta, még akkor is, ha épp a nyeremény autóval ütötték el…

Minden apró részlet a helyén...

A “Vágós” képregénynek születésekor Roland még csak kisiskolásként koptatta a padot. Azonban az elmúlt évek alatt a rajzolást nem hagyta abba, hanem technikáját tökéletesítette. Kiforrott a stílusa, megjelentek saját főhősei, és kiadott három képregényt.

Ezen információkat február 14-én tudtuk meg a Justh Zsigmond Városi könyvtárban, ahol meghívott vendégünk Pilcz Roland volt. A poénokkal dúsított előadás során megtudtuk, hogyan is készül egy képregény. Kiderült, hogy először terveket kell készíteni, majd ki kell számolni, hogy a bevezetőre, a sztorira menyi oldalt szánunk. (Persze annak fényében, hogy tudjuk, hogy hány oldalasnak kell lennie…) Ezen felül még forgatókönyvet is kell rajzolni, és csak ezután jön maga a részletes rajz, a képregény. De ekkor is még csak fekete-fehér tusrajzokról beszélünk. A színezgetés pedig egy újabb napot is felemészt egy-egy „kocka” esetében. Mint megtudtuk egy képregény elkészítési ideje egy év, úgy hogy az alkotó nem főállású rajzoló. És miért nemcsak rajzol? Mert hát ez is egy olyan foglalkozás, ami szép, de megélni nem lehet belőle. Egyelőre.

Ezen a délutánon sok újat megtudtunk, és felhívta a figyelmet Roland például arra, hogyan kell mélységet érzékeltetni a rajzokban, vagy arra, hogy apróságoktól lesz igényes a mű, mint például a vizes aszfaltról visszaverődő fényszóróktól vagy az ablakban visszatükröződő épületek, alakok rajzolataitól.

Az egy órás előadás igen komplex volt, mert mint a bevezetőben is írtam az epizódok rajzolója saját és főhőse Kalyber Joe teljes karrierjét bemutatta, úgy hogy közben a vetítővászonról le sem vettük a szemünket a gazdag képanyag miatt.

A kérdések megválaszolása után rendezvény természetesen dedikálással zárult.

A képregény kapható a Libri és Alexandra Könyvesboltokban, valamint Szegeden a TIK jegyzetboltban. Az epizódok a www.kalyberjoe.hu internetes címen is megrendelhetők.

Gyorsan pótoljuk be lemaradásunkat, hiszen hamarosan jön a következő rész!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük