Drótszamaras ulti

Minap a postaládánkban az Oros-haza Baráti Körnek címzett levelet találtunk, melynek feladója a Városi Polgármesteri Hivatal volt. Kibontottam és kiderült, egy meghívót tartok a kezembe. Tárgya a belvárosi kerékpárút ünnepélyes átadása. Már ekkor eldöntöttem: elfogadom a meghívást és ünnepélyesen megnézem magamnak ezt a politikai vitákat is kiváltó utat.

Épp a „szalagátvágásra” igyekeztem, mikor a Márton-napi ludasságokon megismert házaspárral összefutottam és elújságoltam nekik, hogy hova rohanok így, szombat délelőtt. A családfő a kerékpárútra csak annyit mondott: olyan ez mint az ulti. A mások hülyeségére is nekem kell odafigyelnem…

Ő is azon a véleményen van, hogyha biciklivel vagy autóval is közlekedik az ember, a másikra oda kell figyelnie. Ennyi. Nem kell óbégatni. Kell egy egészséges bizalmatlanság a közlekedőkkel szemben és figyelni kell őket. Nehogy a másik fél hülyeségéből nekem legyen bajom…

Tábla kihelyezése (2008. november 03.)

Tábla részlet (2009. március 07.)

Elérkezett a 10 óra, és Eötvös téren már gyülekeztek az iskolások azért, hogy tegyenek egy tiszteletkört a városban. Egy kis illedelmes csúszással el is kezdődött az ünnepség. Csányiné Kádár Tünde vezető főtanácsos köszöntötte a jelenlévőket, és átadta a szót Bagi Lászlónak városfejlesztési osztályvezetőnek , aki bemutatta kerékpárutat számokban. Szokták mondani, hogy a számok magukért beszélnek, ezért nem is volt nagy körítés az adatokhoz.

A jelenlévőket Bagi megnyugtatta, hogy a Táncsics gimi előtti kereszteződésbe hamarosan jelzőlámpákat telepítenek, így ezzel is biztonságosabb lesz a közlekedés. A tárgyilagosság Németh Béla beszédére is jellemző volt, de ő azon kritikákra reagált, melyek a beruházást érték. A beszéd végén a polgármester felkérte az iskolák és civil egyesületek képviselőit, hogy vegyék át a Carscool Autós Iskola és a Média Kft közreműködésével elkészített DVD-t, mely bemutatja a belvárosi kerékpárút legfontosabb csomópontjainak szabályos használatát.

Még több első utasért klikk a képre! (Fotók: Kálmán László)

A beszédek után a résztvevők kerékpárra pattantak és tettek egy kört az új úton. A menet élén a polgármester tekert a város emblematikus kerekesével, Lénával. A felvonulókat pogácsával és teaval fogadták a szervezők, melyek osztásába a Baráti Kör is segédkezett.

…és itt is a vége. Mostmár tekerhetünk a városunkon keresztül-kasul. Átadták a bicikliutat műszakilag, ünnepélyesen, mindenhogy. Nincs mentség! Jár a büntetés nekünk kerósoknak, ha az úttesten kacsázunk.

Oktatófilm még nincs fent, de képek vannak. A hét közepéig érd be ezzekkel kedves Olvasó…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük