Drótszamaras ulti 2. – Az oktatófilm

Ígéretemhez híven bemutatjuk a belvárosi kerékpárút szabályos használata érdekében készített oktatófilmet. Már egy ideje megtekinthető honlapunkon a kerékpárutas bejegyzés végén, de most áthelyeztem, mert nagyon el volt dugva. (Annyira, hogy én sem tudtam, hogy már fent van…)

Általában az oktatófilmekről még annyit, hogy mindig is megvolt sajátos hangvételük. Mikor felvilágosító vagy oktatófilmet néztünk az iskolában, akkor is megdöbbentünk azok stílusán. Szinte jutalom volt hozzájutni egy-egy here önvizsgálatos vhs-hez.

Talán azért is különlegesek ezek a filmek, mert a hivatalos nyelvezetük és a pontos kifejezések használata miatt esetenként tovább kell gondolkodni a hallottakon, mint valójában.

Egy újabb hasznos oktatófilmmel gazdagodott a világ. A belvárosi kerékpárút átadása során kiosztásra került a Carscool Autós Iskola és a Média Kft közreműködésével elkészített DVD, mely bemutatja a belvárosi kerékpárút legfontosabb csomópontjainak szabályos használatát.

Ezt a rövid filmet átvették az iskolák és a civil szervezetek képviselői, így nekünk is jutott egy, melyet közzé is teszünk most a balesetmentes közlekedés érdekében.

Kevésbé szinpadias, mint a ’70-es években készült társa, ugyanis ott a borospincéből előbújó ember átesik a biciklijén, majd bénázik egy sort, mielőtt találkozna a sárga Ikarusszal. Igen, ez az ittas vezetést hivatott bemutatni, de biztos vannak benne még hasznos és szép dolgok. Érdemes megnézni, de sajnos csak egy 2 perces részlet érhető el a neten.

A “mi” filmünket igényessé teszi az, hogy amikor a narrátor (Dér János) beszél az megjelenik egyből a képen is. Ez persze nem nagy kunszt, de folytonosságot ad a filmnek. Az, hogy három kerós teker és az első jobbra, második balra, harmadik egyenesen megy. Tehát nem az a klasszikusan gagyi oktatófilm, mikor egy ember csinálja meg a három variációt, és ezzel több órássá duzzasztja fel a filmet.

Esztétikusabb pedig akkor lett volna ez a film, ha nyáron vagy tavasszal forgatják, és nem a hófoltos depis város látható benne. De ez utóbbi csak egy kekeckedő megjegyzés volt, hiszen ennek az elkészítésének most volt itt az ideje.

Jó tanulást!

(A lejátszást illetően megjegyzem, hogy hamarosan felhasználóbarátabb megoldással is előállunk…)

A bejegyzés elején látható kép forrása: http://criticalmass.hu/blog-cimkek/ueltess

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük