Testvérvárosi találkozó és születésnapi képek – 1.rész

A múlt héten ünnepelte városunk és testvértelepüléseink delegáltjai Orosháza alapításának 265. évfordulóját.

Programok szép számmal voltak, bár akadtak olyanok is, amelyek orosháziasra sikeredtek. A szervezők minden igyekezete ellenére óvatosan képviseltette magát egy-egy helyszínen a Tisztelt Nagyérdemű. Sebaj! Talán a 300. évfordulóra már kimegyünk. Addig meg még van időnk gyakorolni…

Egyébként nem biztos, hogy az érdektelenséget kell mindemögött keresni. Lehet, hogy dolgozni kellett -mert hát válság van-, és nem jutott idő kijutni.

Bármelyik csoportba is tartozol Kedves Olvasó, fogadd sok szeretettel a képek első csoportját, melyeket itt bemutatok. Kétségtelenül azonban annak örülök a legjobban, ha ezek a fotók csak eszedbe juttatnak egy kellemes április hétvégét, ahol jól érezted magad…

Az időrendiség mindig egy támpont az ilyen összefoglalók megírásakor, mellyel már máskor is éltem. Azonban ehhez a praktikához most csak részben tudtam nyúlni, mert többször is résztvevő voltam és nem fényképezgethettem. Az adott programokról képeket igyekszem beszerezni, hogy teljes legyen az archívum. Már csak azért is, hogy mindenki lássa mi történk a mi kis városunkban. Na, de ami a lényeg, hogy az imént említett ok miatt nem az első nappal kezdem a képes beszámolót, hanem április 24.-ével, péntekkel…

A hét utolsó napja a nagyközönség előtt zárt programmal kezdődött, ugyanis 10 órától az “Orosházi civil szervezetek és gazdasági szereplők bemutatkozására” került sor. A tényleges program az eredetitől annyiban tért el, hogy nem csak a helyi, hanem a testvérvárosbeli civil szervezetek is bemutatkoztak a települési küldötteiken keresztül. Ezt azért merem ilyen biztosan állítani, mert én is részt vettem ezen a beszélgetésen és bemutattam az Oros-haza Baráti Kör Egyesületet. Ennek érdekessége az volt, hogy épp akkor ünnepeltük fenállásunk harmadik évét. (Bár ez így nem igazán pontos. Miért? Erre ittmegtalálod a választ.)

Képszemle:
Fotók: Széni Tibor és Kálmán László

A délelőtt folyamán még testvértelepülések közötti vetélkedő első részét is lebonyolították, melyen a delegációk tagjai résztvettek. Ki szurkoló és ki versenyzőként.

Az ebédet egy komoly téma követte mégpedig a divatos esélyegyenlőség. Vitafórumon osztották meg gondolataikat a résztvevők a 14 órától a PMK-ban. De ekkor már nem csak az épületben, hanem a környékén is mozgolódás volt, mert kezdődött a Szent-György napi kirakodóvásár.

A nézelődők nem csak a portékákat tekinthették meg, hanem a zombai és nagykárolyi néptáncosok műsorát is. Azonban a protokoll és a komoly ünnepi felhajtás csak ezután kezdődött. Nyitánynak egy közös faültetés zárásnak a Rotary Club szobor átadása szolgált. A városi “nagy” ünnepségről most nem írok bőven, mert az Orosházi Élet úgy is szolgál majd pontos információkkal. (Azért nem kizárt, hogy nem fogok a témával később foglalkozni!)

A nap során volt még kettő tömegrendezvény. A tömegrendezvény kifejezés két szempontból is használható ide. Ugyanis sokan voltunk és sokan is léptek fel. Az egyik ilyen programelem a 265 fős kórus volt. Ennek ötlete engem nem hatott meg, mert a hatalmas kórusok lassan már minden rendezvényen elférnek valamilyen ideológia alapján. (Orosházi próbálkozás is volt erre tavaly az Orosháza Fesztiválon.) Persze jó, hogy most összejött és a gyerekek is aranyosak és lelkesek voltak mindahányan.

Ami viszont nálam 5-öst érdemel az a rajzolás volt. Persze a papír mérete nem A/4 volt, hanem kb. 1 méter x 265 méter. (Ha minden igaz.) Szóval ez nekem annyira tetszik és olyan jó rajzok is készültek, hogy ez egy külön posztot érdemel. Tehát erre még visszatérek, de pár fotót azért ide is berakok. Egyébként kiállításként megtekinthetőek a rajzok a Petőfi Művelődési Központban. Nem részletezem, hogy hol, mert nagyjából mindenhol a földszinten. Falon egy és két sorban, a folyósón jobbról és balról valamint lent és fent. Megéri bemenni megnézni. Szerintem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük