Tiszta környezetünkért, tiszta Orosházáért!

Szép szólam. Tudom. Azt is tudom, hogy elcsépelt egy-egy ilyen akció, de sosem elég belőlük. Ha van valami alkalom, akkor igenis kapni kell a lehetőségen és szervezni kell valami civil, mozgolódós, egészség vagy környezettudatos akciót.  Esetünkben az O-I Manufacturing Magyarország Kft-vel, azaz az öblös üveggyárral közösen szervezkedünk.
S neked mi a dolgod? Cselekdj! Rajtad is múlik!

  • Legyél az üveg barátja

Az utóbbi években kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem, így szerencsére egyre többen vagyunk, akik számára alapvető fontosságú, hogy figyeljünk a természet védelmére. 1972 óta ünnepeljük június 5-én a környezetvédelem világnapját. Az O-I Manufacturing Magyarország Kft. orosházi gyára is csatlakozik a neves napot ünneplők táborához és játékos programok kíséretében megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, hogy így hívja fel a figyelmet a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.

  • Az üveg a legjobban újrahasznosítható anyag

A környezettudatos szemlélet hangsúlyozásával és a lakosság körében történő elterjesztésével nagymértékben fejleszthető a szelektív hulladékgyűjtés. Ez egy hosszabb folyamat, de a szervezők azt remélik, hogy a jövőben a szelektív hulladékgyűjtés kiterjesztésével, a környezettudatos személet kialakításával emelkedhet az üveggyárhoz visszaérkező üvegcserép mennyisége is. Ez azért is fontos, hiszen élnünk kell azzal a lehetőséggel, amit a természet maga nyújtott számunkra: az üveg olyan természetes anyag (homok, szóda és mészkő elegye) mely számtalan alkalommal, teljes mértékben újrahasznosítható anélkül, hogy bármilyen káros és mérgező adalékanyagot kellene hozzáadni a gyártási folyamat során.

  • Mik lesznek a programok?

Az orosházi üveggyár az Oros-haza Baráti Kör segítségével nyílt napot rendez, melyre versenyt hirdetnek a játékos kedvű lakosság számára: június 5-én 13 és 16 óra között ügyességi programok keretében ismerkedhetnek az érdeklődők az üveggyártás rejtelmeivel, az orosházi üveggyár területén. Orosházán, a buszállomás és a városháza közötti területen üzenetekkel töltött üvegeket rejtünk el. Az üzenetek összegyűjtői ajándékokat kapnak, amennyiben visszajuttatják azokat az üveggyárba.

A "hivatalos" mézesüveg

Az O-I ezzel azt szeretné elérni, hogy az emberek megértsék a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Ennek érdekében kérik az érdeklődőket, hogy gyűjtsék össze a környezetükben található fehér üveghulladékot (kizárólag színtelen öblösüveg – befőttesüveg, italosüveg), és hozzák vissza az üveggyárba, ahol ismételten üveget gyártanak belőle. Természetesen a nyílt nap keretében gyárlátogatásra is lehetőség nyílik. Emellett ÖKO-Pannon Roadshow és befőttes üveg-zenélés várja a látogatókat.

Reméljük, minél többen részt vesznek a rendezvényen így bizonyítva, hogy az üveg barátai. Az O-I csatlakozott az Európai Csomagolóüveg Gyártók Szövetsége (FEVE) által indított Friends of Glass mozgalomhoz. A kampányt 2008. novemberében azért indították el, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét az üveg számtalan előnyére. A Friends of Glass mozgalom arra sarkallja az embereket, hogy válasszák a környezetbarát üveg csomagolóanyagot és növeljék az újrahasznosítás arányát, mivel ez a teljes mértékben természetes összetevőkből álló anyag 100 %-ban újrahasznosítható, számtalanszor. Az O-I segítségével a www.friendsofglass.com honlap hamarosan magyar nyelven is elérhető lesz.

Közös érdekünk, hogy energiát és nyersanyagot takarítsunk meg a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás révén, így őszintén reméljük, hogy hamarosan Magyarországon is sokan csatlakoznak az üveg barátainak mozgalmához.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük