Felépítettük a koszorút - Oros-haza Baráti Kör – Advent

Felépítettük a koszorút

Hosszú hetek előkészítő munkája, rengeteg telefonálás, egyeztetés, engedélybeszerzés és ötletelés után eljött november utolsó hétvégéje, amikor baráti körünkre az év legnagyobb feladata várt: fel kell építeni az óriás adventi koszorút.

Elkészült Orosháza adventi koszorúja (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A követezőkben lapozás után bemutatjuk és leírjuk, hogyan készült a 2011-es városi adventi koszorú.

November 25-én, péntek délután a református iskola ebédlőjében és udvarán kezdődött a koszorúépítés – ezer hála és köszönet ezért az iskola vezetőinek. Először megcsináltuk a “hurkákat” (Breznyik Zsolt kolbászt is szeretett volna gyúrni, de az most elmaradt). Ehhez fűszénát használtunk idén is – ezer hála és köszönet érte a Körös-Maros Nemzeti Parknak – majd elkezdtük méretre vagdosni a fenyőágakat, amiket a Városüzemeltetési Zrt-től és a Kovács családtól kaptunk, amiért szintén ezer hála és köszönet. A péntek este ezzel telt.

Szombat reggel már korán “elfoglaltuk” az iskola tornatermét, és elindult a nagyüzemi koszorúgyártás. A Flóra virágüzlet tulajdonosa, Kótiné Évike két állandó segítőjével, Monával és Krisztivel nekilátott a hurkák feldíszítésének, amihez a fenyőgallyakat használták fel. Közben a Wesley iskola diákjai által készített agyagdíszek is befutottak.

Mivel a szavazáson úgy döntöttetek, hogy narancssárga-óarany legyen a koszorú színe, így természetesen ilyen színösszetételű anyagokat szereztünk be. Ehhez persze újra kellett fújni a gyertyatartó tárcsákat is aranyszínnel. Itt volt is egy jó kis sztori: Kálmán Lacával elmentünk a festékboltba, mert elfogyott az aranyszínű spray. A választék széles volt – ahogy az árak is – így tanakodtunk, hogy milyet is vegyünk. Az eladó hölgy nagy kedvesen megkérdezte, milyen színt keresünk. Miután mondtuk, hogy arany, azonnal nagy üzleti érzékkel ajánlotta a legdrágább terméket, de indokolta is választását: “Ilyet vittek tegnap is, ezzel fújják a készülő városi adventi koszorú fém elemeit”. Összenéztünk Lacával és konstatáltuk, hogy a festékfelelős Feldmann Tibi ezek szerint itt vásárolt, és most már pontosan tudjuk milyen festék kell. Természetesen megköszöntük a szakszerű tájékoztatást és mondtuk, hogy mi is épp a koszorúhoz visszük az anyagot. Az eredmény: nagy nevetés közepette fizettünk.

Megy a "hurka" a szökőkútra

A városüzem szakijai még délelőtt bekötötték a szökőkútra a középső fényfűzért, hogy vasárnap este teljes pompában ragyogjon a koszorú közepe is. Mindeközben elkészültek a feldíszített “hurkák”, így mi, fiúk vállunkra kaptuk a szúrós kreálmányt, énekszóval kivittük a már előkészített szökőkútra és egymás után elhelyeztük azt a peremén. És itt jött egy újabb érdekesség. Történt, hogy egy idős hölgy határozott hangon leszólított minket, és megkérdezte: “Végülis akkor kik csinálják ezt a koszorút?” Először nem nagyon értettük a kérdést. De hamar kiderült, a hölgy azért jött ki hogy megnézze, megfelel-e a valóságnak az az információ amit az Orosházi Életben olvasott, miszerint helyi fiatalok építik a városi koszorút. Miután felvilágosítottuk, hogy mi vagyunk azok a helyi fiatalok, örömmel konstatálta hogy valóságot írt az újság. Közben észrevettük, hogy a szemben lévő emeletes ház erkélyéről fotózzák a munkákat. (Ha a fotó készítője olvassa e sorokat, örömmel vennénk, ha átküldené a rólunk készült képet. Mail címünk: oroshazabaratikor@gmail.com

Idén is lesz egy újításunk: webkamerán nézhetitek majd 24 órában, mi történik a koszorú körül. A kamera már a helyén, reméljük a technika is engedi, hogy vasárnap este már élesben működjön.

Dél körül már minden alkotóelem a helyén volt, így a lányok is kirajzottak a tornaterem melegéből az Árpád kertbe, hogy feldíszítsék a koszorút. Helyükre kerültek a szalagok, az agyagdíszek és az aranyszínűre fújt díszítő elemek és a hatalmas gyertyák is. Idén is jöttek külsős segítők: az Irimiás család nem először veszi ki a részét az építésből, természetesen most is jöttek dolgozni. De öröm volt köztünk látni Szilaj Izabellát is, aki nemcsak hatékonyan dolgozott, hanem munka közben mókás mentős történetekkel is szórakoztatott minket.

Vasárnap jön az első gyertyagyújtás, ahol reményeink szerint ismét rengetegen álljuk majd körül a koszorút és várjuk közösen a karácsonyt. A gyertyagyújtások programjaiért klikk ide. Ahogy eddig minden évben, most is forró teával és zsíroskenyérrel várjuk az ünneplőket, míg mellettünk a Rotary Club tagjai forralt bort osztanak majd a térre érkezőknek.