Advent: ég az öröm gyertyája is - Oros-haza Baráti Kör – Advent

Advent: ég az öröm gyertyája is

Közeledik a karácsony, már három láng lobog a városi adventi koszorún. Az előttünk álló héten ne kérni akarjunk, hanem adni törekedjünk. (Az OrosCafé írását adjuk közre)

Majdhogynem tavaszias időben kezdődött az Árpád-kertben advent harmadik vasárnapján az esti program. A városi óriási adventi koszorú körül most is több száz ember gyűlt össze, hogy az Oros-haza Baráti Kör és a Petőfi Művelődési Központ által szervezett gyertyagyújtás részesei legyenek.

A kezdés előtt most is népszerű volt a Rotary Club forralt bora és kalácsa, valamint a baráti kör orosházi libazsírral megkent hagymás kenyere és forró teája. A várakozás közben pedig rendre megszólalt egy kisharang, ami azt jelképezte, hogy a Rotary Club asztalánál lévő gyűjtőedénybe újabb adományt dobtak. A pénz a Vadvirág Esélyklubhoz kerül majd.

Az est szónokaként Kovács Árpád református lelkész szólt az egybegyűltekhez.
– Az adventi koszorún a harmadik gyertya az öröm gyertyája. A karácsonyi ünnep egyik központi cselekménye az örömszerzés. Ezért szoktunk ajándékokat készíteni vagy vásárolni szeretteinknek. Ha az ember kicsit mélyebben elgondolkodik rájön, hogy nagyobb öröm, ha látjuk szeretteink szemében a boldogságot amit mi okozunk, mint amikor mi bontogatjuk a díszes csomagolást. Valóban jobb adni, mint kapni – fogalmazott.

Már három láng lobog a koszorún (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A lelkész ünnepi gondolataiban kiemelte, hogy Isten boldog, mert Krisztus születésével az élet békéjének lehetőségét ajándékozta nekünk. Ez a béke pedig kiapadhatatlan örömforrás, de el kell gondolkodnunk, mivel tudunk a másiknak örömet szerezni.
– Az adventi harmadik gyertya odafigyelésre hív. Járjunk nyitott szemmel a lélek csendjében és lássuk meg környezetünkben a szükséget – mondta. Úgy fogalmazott, hogy az előttünk álló héten ne kérni akarjunk, hanem adni törekedjünk, ne magunkra figyeljünk, hanem a mellettünk élőkre.
– Nem kell ehhez sok pénz, csak jóakarat és a szívünkben a szeretet békessége – zárta gondolatait, majd a koszorúnál meggyújtotta a harmadik gyertyát.

Még be sem melegedett a gyertya kanóca, máris következett a református iskolások műsora. Az első részben prózában elevenítették fel a diákok a karácsonyi várakozást és az ünnepi hangulatot. Az irodalmi betétet mozgalmasabb műsor követte, az iskola ifjú néptáncosai mutatták be pörgős táncukat.

A műsor után ismét hosszú ideig kint maradtak az emberek a téren beszélgetni, fotózni. Ezen a vasárnapon már kint volt a koszorú és a karácsonyfa között a nagy mesekönyv, amiből sok apuka és anyuka olvasta a történetet a gyerekeknek.

A jövő heti advent vasárnapi programot itt találjátok.

Ha fényképezkedtél a koszorúnál és szeretnél nyerni, klikkelj ide, hogy megtudd a részleteket.