Az első gyertya lángja - Oros-haza Baráti Kör – Advent

Az első gyertya lángja

Ismeritek az adventi négy gyertya meséjét? A történet szerint az első gyertya a hit, a második a béke, a harmadik a szeretet jelképe, és mind a három kialszik. Ám ekkor jön egy gyermek és a negyedik, a reményt jelentő gyertyával újra fellobbantja az első hármat.

Több ezren voltak a főtéren első vasárnap (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Vasárnap este az orosházi főtéren sok-sok (a reményt, a jövőt magában hordozó) kisgyerek volt, és nagy örömükre fellobbant az első gyertya lángja, egy hét múlva jöhet a második. Reméljük, újra több ezer ember jelenlétében.

Ünnepi beszédében a gyereket emelte ki Szalkay Róbertné református iskolalelkész is. Azt mondta, egy gyermek születése csoda és most is csodára várunk, arra, hogy Isten velünk legyen karácsonykor is. Erre készülődünk a következő hetekben.
– Kívánom, hogy Isten ott legyen a mi családi ünnepléseinkben, kívánok mindenkinek áldott adventi készülődést – zárta Szalkay Róbertné, majd meggyújtotta Orosháza adventi koszorúján az első gyertyát. Ezt követően a néhány méterrel távolabb álló színpadon a református iskolások adventi történetei, versei, dalai emelték az ünnep fényét.

A főtér kapui is ünnepi díszben pompáznak (klikk a képre)

Fényből pedig volt bőven, hiszen ünnepi díszbe öltözött a főtér, amire rengetegen kilátogattak december első estéjén. Nehéz megsaccolni, de szerintünk 2500 ember biztosan együtt ünnepelte advent első vasárnapját.

A faházak karácsonyi portékáikat kínálták, akinek még nem volt adventi koszorúja, az most beszerezhette, kelendő volt a forralt bor, a szaloncukor. Népszerűnek bizonyult a korcsolyapálya is, a gyerekek bátran vetették rá magukat, egy-egy esés sem szegte a kedvüket, de úgy láttuk, a felnőttek is örömmel tesztelték a pályát. Elkezdődött a főtér közepén az üveg körtefa ünnepi hang- és fényjátéka is, sokan állták körbe az alkotást, a gyerekek pedig jót szaladgáltak a zeneszó alatt.

Nagy volt a sor Rotary Klub és a baráti körünk asztalánál, előbbinél forralt bort mertek a poharakba, nálunk pedig kevesebb, mint fél óra alatt fogyott el a zsíros- és felvágottas (összesen 10 kg) kenyér. Kicsivel tovább tartott ki a 80 liter tea. Nagy örömünkre néhányan már bögrékkel érkeztetek, reméljük, jövő héten minél többen hozzátok az otthoni kedvenc bögrét, jutalmazni fogjuk, de erről majd egy másik posztban.

Az adventi koszorún tehát ég az első gyertya, sok munka, sok szervezés és készülődés eredményeképp, de mindezt nagy örömmel vállaltuk immár hatodjára a Petőfi Művelődési Központtal közösen.

A tűztereket, a sátrat elbontottuk, de nem vittük messzire, újabb adag harapnivaló és tea is lesz jövő vasárnapra, amikor dr. Varga Sándor főorvos meggyújtja a második gyertyát, és a vörösmartys diákok műsort adnak.