A negyedik év első gyertyája - Oros-haza Baráti Kör – Advent

A negyedik év első gyertyája

Immár négy éve, hogy kitaláltuk a városi koszorút. Rengeteget dolgoztunk az elmúlt napokban, hogy újból szép legyen az Árpád kert. Azt hiszem nyugodtan mondhatom, idén is sikerült olyat alkotni, amiben minden orosházi örömét leli majd heteken keresztül.

Az első gyertya már ég a koszorún (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Azt már leírtuk, hogyan készült a koszorú, most az első gyertyagyújtás napjáról álljon itt pár sor. Advent első vasárnapján, november 27-én már kora délután gyülekeztünk a téren, és megkezdtük az előkészületeket. Feltettük a teavizet főni, mert a hidegben bizony idő kell annak, hogy az üstházban felforrjon a rengeteg víz. Kipakoltuk az asztalokat és felállítottuk a térre a tűztereket is, amik jó szolgálatot tesznek a hidegben, sokan gyűlnek köré melegedni egy meleg itallal kezükben.

Eközben a művház konyhájában a lányok már javában készítették a szíroskenyereket. Idén igazi orosházi libazsírral kenjük meg a friss puha kenyeret. Előbbiért köszönet a Merian Foods Kft-nek, utóbbiért a Hetényi Pékségnek.

Gyorsan elérkezett a kezdési idő, így 17 órakor elnökünk, Kálmán László lépett a színpadra és köszöntötte az egybegyűlteket. Ami fantasztikusan jól esett, hogy az első gyertyagyújtáson rengetegen voltak, közel 1000 ember gondolta úgy, hogy közösen várja a karácsonyt és együtt ünnepel a többi városlakóval az Árpád kertben.

Az első beszédet dr. Laurinyecz Mihály katolikus plébános mondta, tőle az OrosCafén megjelent tudósításból idézünk.
– Felmerül a kérdés, ki az az úr, akinek az eljövetelére készülünk azáltal, hogy hétről hétre egy egy gyertyát meggyújtunk az adventi koszorún? A hívő ember számára ez az úr maga Jézus Krisztus, Isten fia. És az ő jelenléte a lelkünkben történik, ott, ahol misztériumok, titkok valósulnak meg – mondta. Úgy fogalmazott, hogy az emberek hibái, rosszaságunk, gonoszságunk a lelkünk mélyén fakadnak, néha van alkalmunk arra, hogy ezt megtisztítsuk, de sokszor ezek ott maradnak és nem változtatunk rajta.

– Az adventi gyertya fénye világosítson be lelkünk mélyébe, hogy felismerjük ezeket a rejtett, de mégis változtatandó titkokat, gondolatokat, érzéseket, hogy ezekből azután minél több jótett fakadjon advent és az utána ünnepelendő karácsony ünnepén – zárta gondolatait a plébános. Ajánljuk figyelmetekbe az OrosCafé beszámolóját.

A beszéd után a hagyományoknak megfelelően a szónok gyújtotta meg a gyertyát, majd a történelmi egyházak képviselői áldották meg a koszorút. Így Laurinyecz atya mellett Ördög Endre evangélikus és Kovács Árpád református lelkész is mondott néhány gondolatot az első gyertya mellett.

Az áldás után jött a műsor. Először a katolikus óvoda kicsinyei mondtak néhány verset a színpadon állva, és bizony ezt hallgatva sok felnőttnek kicsordult a könnye. Őket a nagyobbak követték, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola tanulói varázsoltak minket Betlehembe egy rövid de tartalmas színjáték alatt.

Mire véget ért a műsor, elfogyott a tea és a zsíroskenyér is, valamint mellettünk a Rotary Klubos barátaink is jelezték, hogy a forralt bor is népszerű volt és bizony már egy cseppet sem tudnak adni. A tér kiürült, mi pedig összepakoltunk. De reméljük, december 4-én a következő gyertyagyújtáson újra találkozunk!