Lobog mind a négy láng - Oros-haza Baráti Kör – Advent

Lobog mind a négy láng

A tér most is tele volt, immár kimondható, hogy a város egyik hagyománya, jeles eseménye lett az adventi gyertyagyújtás. Így kezdődik az OrosCafé tudósítása a 4. gyertyagyújtásról, amit mi is közzéteszünk.

Van aki csillagszórót gyújtott a gyertyalángról (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az időjárás kegyes volt az orosháziakhoz advent negyedik vasárnapján. Az Oros-haza Baráti Kör és a művelődési központ közös szervezésében rendezett adventi ünnepkör utolsó napján ismét rengeteg ember látogatott ki az Árpád-kertbe. Ahogy az már megszokott, a Rotary Club forralt bort és finom kalácsot kínált, amit most kiegészítettek bejglivel is. A baráti körnél pedig most is gyorsan fogyott az orosházi libazsíros kenyér és a forró tea.

Mindkét asztalnál gyűjtöttek jótékony célra. A Rotarysok a Vadvirág Esély Klubnak, míg a baráti körösök a 13 éves Berta Niki gyógykezelésére.

Elsőként a baráti kör elnöke, Kálmán László köszöntötte az egybegyűlteket.
– A szökőkút, most adventi koszorú talapzatára kihelyezett táblán alapgondolatként a hagyomány jelenik meg. Ezen gyertyagyújtásokkal Orosháza immár új hagyományt tudhat magáénak, 4-5 év alatt egy új közösségi program forrta ki magát. Fontos ez, hiszen egy város értékébe, élhetőségébe ezek is beletartoznak – mondta. Ezután ismertette a IV. Betlehemkészítő verseny eredményét.

A napokban kikerült a térre a Betlehem is, aminek sokan járnak csodájára. Az eddigiektől eltérően most nem a katolikus templom előtt, hanem a koszorú, a karácsonyfa és a mesekönyv mellett állították fel.

Az est szónoka Verasztó Antal író, helytörténész volt. Beszédének elején úgy fogalmazott, hogy a már meggyújtott gyertyák lángja és a közönség jelenléte varázsol igazi ünnepi hangulatot a térre. Kiemelte, hogy városalapító eleink mindannyiunknál messzebbről és régebben, 1744-ben érkeztek erre a földre.
– Nekik akkor mást jelentett adventben élni, karácsonyt várni, mert ez a szép latin eredetű szó, adventus, számukra szó szerint az “eljövetelt, megérkezést” jelentette. Ők is megérkeztek ide a békésebb élet reményében lelkükben Krisztus eljövetelére várva – mondta.

Verasztó Antal fellobbantja a 4. lángot is (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Kihangsúlyozta, hogy a karácsonyt nem az ajándékok értéke teszi széppé, hanem maga a készülődés, a lelki béke, ami a szeretetről, a barátságról és a harmóniáról szól. Kiemelte a koszorú végtelenséget szimbolizáló kör alakját és az örökkévalóságot jelentő örökzöld fontosságát és a negyedik gyertyát, amely a golgotai keresztre utal.
– Azt is jelentheti a négy adventi gyertya, hogy nem szükségszerűség lelki sötétségben maradnunk. Talán ezért van az, hogy egész életünk hasonlít egy nagy várakozásra. Városunk polgárai is mindig a szeretet és a béke megérkezésében reménykedtek. Mert az írás azt mondja a negyedik gyertyáról: én vagyok a remény, én nem alhatok ki. “Tartsd meg az ünnepet és az megtart téged”. Orosháziságunkat a városalapítás határozza meg. A négy gyertya fénye együtt hirdeti, hogy ma is azt a világosságot ünnepeljük, akárcsak 267 évvel ezelőtt eleink, amely karácsony ünnepét készíti elő – zárta gondolatait Verasztó Antal és fellobbantotta a negyedik gyertyalángot is.

A műsort ezúttal a Székács József evangélikus iskola diákjai adták. Kicsik és nagyok álltak a színpadon, akik mosolytól ragyogó arccal énekelték a csodaszép karácsonyi dalokat és mondták a verseket. Zárásként Ribárszki Ákos iskolalelkész mondott rövid áldást, ezzel zárult a négy hétvégés adventi gyertyagyújtás.

A koszorún karácsonyig minden este meggyújtják a gyertyákat, a belváros teljes ünnepi díszben várja a szentestét. Otthonról is nézhető, mi zajlik a koszorú körül. A webkamera képét itt találjátok.

Továbbra is várjuk a fotókat a koszorúról, a beküldök között értékes nyereményt sorsolunk ki. Részletek ide kattintva olvashatók.