Városismeretből kitűnő

Adósak vagyunk. Mégpedig a városalapítási ünnepségsorozat keretében szervezett Városismereti vetélkedőnk beszámolójával és képeivel. Ezt most pótoljuk.

Ez volt a hatodik alkalom, hogy vetélkedőre hívtuk a város 5-6. és 7-8. osztályos általános iskolásait  A terv persze most is az volt, hogy a belváros több pontján lesznek az állomások, de az eső közbeszólt, így kénytelenek voltunk bent maradni a művelődési központban. (Köszi a művházasoknak és a könyvtárosoknak, hogy gyorsan találtak nekünk szabad helyet).

A főtér terveit válogatják a gyerekek (klikk a képre)

A cél most is az volt, hogy a diákok játékosan ismerjék meg Orosháza múltját és jelenét, mert idővel ők alakítják majd városunk jövőjét.

Hat feladat, hat téma

Most hat állomással terveztünk, és a feladatok is igen széles skálán mozogtak. A II. emeleti folyosón Orosházán élő és elszármazott híres emberek mellé kellett társítani, miben alkotnak maradandót. Itt többek között tudni kellett, hogy a most kitüntetést kapott Böczögő Dorina milyen sportágban öregbíti a város hírnevét, vagy éppen ki lett a fúvószenekar új karnagya.

A színháztermi előcsarnokban a gyerekek feladatul kapták, hogy határozzák meg orosházi történelmi helyszínek, szobrok, emlékművek helyét. Tudni kellett többek között, hol van a mini víztorony, vagy a Petőfi-szobor.

A könyvtárban fel kellett ismerniük a most épülő főtér látványterveit és meg kellett mondaniuk, mikorra készül el és mennyibe kerül majd. A terveket mindannyian ismerték, és ha már a sok vitát kiváltó főtér volt a téma, kikértük a véleményüket. Kivétel nélkül mindegyiküknek tetszettek látványtervek és elmondták, várják az átadását. Hiába, másként gondolkodnak mint a felnőttek 🙂

A színházteremben valódi retro feladat várt rájuk: ki kellett rakniuk a szocializmus alatti hivatalos városi címert, amit apróra összevágtunk.

A koncerterem előtt igaz-hamis játék volt Orosháza harangjairól, ahol a jó érzékű tippelők sok pontot szerezhettek. (Ezzel a játékkal másnap a Tornyok napján lehetett helytörténeti könyveket nyerni).

Az egyetlen művházon kívüli helyszín a református iskola tornaterme volt, ahol ügyességi pályán kellett labdát vezetni majd gólt rúgni, miközben a 81-szeres labdarúgó válogatott Mátrai Sándorról tudtak meg többet a srácok.

Külön köszönet Gyopárosfürdőnek a 10 db belépőért, a La-Rosa pizzériának a 10 db pizzautalványért és a Petőfi Művelődési Központnak a 10 db mozijegyért.

Eredmények

5-6. osztály

I. hely: Gémeskút (Czina iskola – Novák Martin, Horváth Nándor, Györki Erik, Vass Eliza, Lestyán Zoltán)
II. hely: Betyárok (Eötvös katolikus iskola)
III. hely: Tigrisek (Székács evangélikus iskola)
IV. hely: Orosházi felfedezők (Vörösmarty iskola)
V. hely: Sárkány (Református iskola)

7-8. osztály

I. hely: Viharsarok (Táncsics gimnázium – Kiss Luca, Fejes Zoltán, Molnár Martin, Tóth Róbert, Szokolai Alexandra)
II. hely: Kisharang (Czina iskola)
III. hely: Refi (Református iskola)
IV. hely: Oros13 (Eötvös katolikus iskola)
V. Zselatin pingvin (Vörösmarty iskola)
VI. Süsü a sárkány (Székács evangélikus iskola)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük