Fő(tér) forgás a város öt pontján

Mint arról már korábban is beszámoltunk pályázatot nyertünk és miniprojektet valósítottunk meg (és még fogunk is áprilisban, de erről majd később). Vetélkedőre hívtunk családokat, baráti társaságokat és  rajzpályázatra nevezhettek a magányos alkotók.

A főtéren új kerékpárutak is épülnek - ezt is kipróbálták a versenyzők (klikk a képre)

No lássuk, hogy is volt…

Megvalósítás szempontjából

Az időjárás adott némi aggodalomra okot, de ezúttal is kedveztek nekünk az Égiek és a vetélkedő kezdetére már kellemes őszi idő volt. A kezdéskor, azaz október 13-án felsorakoztak a csapatok a Petőfi Művelődési Központ előtt és némi erőgyűjtés (pogácsázás és szörp ivás után) el is indultak a menetlevelek szerint kijelölt állomásokra.

Rögtönzött motorkiállítás a Kossuth-szobor mellett

Ezúttal voltak olyan pontok is, ahol együttműködő partnereink segítették munkánk. Most is köszönetet mondunk ezért az Orosházi Kerékpárosok Érdekvédelmi Egyesületének és az Orosházi Technikai Sportok Egyesületének illetve azon tagjainak, akik hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez.

Mert hát a nevezett csapatok száma alulmúlta várakozásainkat, de sikeresnek sikeres volt programunk, ugyanis a versenyzők nevetve tanultak, hallottak új információkat mindeközben pedig még egy rövid belvárosi sétát is tettek az épülő főtér körül. Testnek és léleknek egészséges volt ez. 🙂

Legenda, motor, tudás

No, de visszatérve a vetélkedőre, azaz a feladatokra

Az épülő főtér kerékpár közlekedését ismertette az OKÉ valamint a teljesített ügyességi feladat elvégzése után járt a pont. (Plusz pontot még akrobatikus elemek bemutatása után -értsd: esés- sem adtunk. 🙂  A veteránosok is szolgáltak bőven újdonságokkal, azaz régiségekkel. Megtudhattuk, hogy Orosháza utcáin milyen “gépek” futottak egykoron. Fotóink pedig árulkodnak arról, hogy gyakorlatilag a Kossuth szobor tövébe egy kiállítás kerekedett.

A vetélkedő során szerepet kapott városunk, az épülő főtér és a vadkörtefa kapcsolata is. A helytörténeti ismertetést követően a csapatok egy mesével, legendával „magyarázták” ezt a kapcsolatot. A képzeletet szabadjára engedték a versenyzők, misem bizonyítja ezt jobban, minthogy van olyan alkotás melyben megjelenik a körte pálinka -melyet még megértünk-, de derültségünkre még SP neve is előkerült…

Orosháza régen és most, képen és élőben

A totó komolyabb hangvételét a tudás vagy épp annak hiánya adta. Orosháza történelméről, valamit a főtér projektről kérdeztünk. Te tudod, hogy hány víztér lesz a főtéren? Vagy azt például, hogy hány fát, cserjét bokrot ültetnek ki a térre vagy azt, hogy ki tervezte a park részt? Nézz utána, mert még áprilisi rendezvényünkön összefuthatsz ezekkel a kérdésekkel!

És azzal sem ártott/árt tisztában lenni, hogyan nézett ki Orosháza elődeink idejében. Régi fotókat vettünk elő a korabeli főtérről, amiken fel kellett ismerni az épületeket. Mit mondjunk, néhány csapatnak erősen feladtuk a leckét vele…

Záró sorokként pedig álljon alább a győztes “ÁSZOK” csapatának a verse, mely szól a vadkörtefa legendájáról. Kiderül, a magabiztosság fontos, hiszen előre “megénekelték” győzelmüket:

Messzeségből jött egy nép,
Süsü nem volt velük épp,
Mégis körtét választottak,
Lovat hozzá támasztottak.

Fa körül áll a város,
Ezért harcolunk mi már most.
Fa tőkéjén szikrázott a penge,
Nem kérdés ezt a vetélkedőt ki nyerte.

Íme a győztesek. Tényleg "ÁSZOK" voltak

Programunk a DAOP-5.1.2/A-09-2f-2011-0001 pályázati kódú „Integrált, funkcióbővítő városközpont fejlesztés Orosházán” elnevezésű városrehabilitációs projekt miniprojektjének részeként valósul meg. A projekt hivatalos oldala ITT érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük