Tudósítónk jelenti: az időjárással folytatott 38-dik heti csata döntetlen lett!

A tornyok napja rendezvény egy szó, mint száz, sikeres volt. A fáradságom is kezd elmúlni, mikor arra gondolok, hogy nem hiába másztam meg azt a több száz lépcsőfokot, mikor kísértem fel a rendezvényünk látogatóit.

Látkép az evangélikus templom tornyából

OHBK-s társaimmal vártuk a bámészkodókat a katolikus, evangélikus és református templomok kapuiban szeptember 21-én 14.00 és 17.00 között. Jöttek ezen a vasárnapi délutánon egész családok kicsikkel, akiket az apukák vittek fel, de jöttek idősebb gyerekek, felnőttek és jó kondíciójú nyugdíjasok is. Tehát meghozta az eredményét az iwiw-es, plakátolós, újságcikkes kampány.

Bár ilyenkor nem illik rangsorolni, de még is megteszem ezt. A legtöbben az evangélikus templomban voltak. Gyors interjúkból kiderült, hogy a „keringőzés”, azaz az erkélyen való séta vonzotta ide a látogatókat. Itt kicsivel többen, mint százan nézelődtek, illetve pihegtek a lépcsősor tetején.A közeli katolikus templomban is közel ennyien voltak. Ott a legnagyobb élményt a harang alatti bujdosás jelentette. Tudniillik az egyik harang a lépcsők felett van és csak egy kis ügyességgel lehet csak tovább jutni, fel a csúcsra. A Könd utca végén álló református templomban „szolgálatot teljesítő” barátaim sem panaszkodhattak, ugyanis nekik is rengetegszer kellett megmászni a csigalépcsősort a látogatókat kísérve. A vendégek szinte mindegyike méltatta a bejárat felett elhelyezkedő színes ablakokat. Volt egy hölgy, aki azt mondta, hogy már több, mint 60 éve él Orosházán, de a református templomban még sohasem volt. Örült, hogy bejutott, és külön örült annak is, hogy a harangokat megnézhette.

A református templom bejárata feletti ablak.

Kellemes élmény volt még számomra, hogy a református templom tornyában személyesen megismerhettem a szombat estére tervezett csillagászás egyik meghívott szakértőét is, Kóbori-Kovács Márkot. Kis beszélgetés után fedte csak fel magát, és azt, hogy ő hozta volna az egyik teleszkópot. Vele is megegyeztünk abban, hogy előbb-utóbb Orosházán lesz csillgles.

Ezúton is szeretném megköszönni a három történelmi egyház képviselőinek, hogy engedélyezték rendezvényünk, és Orosháza – Gyopárosi Gyógyfürdő Zrt.-nek, hogy a fürdő területén található Panoráma kilátót és múzeumot is bevehettük egy állomásnak.

Visszatérve a tornyok napjához, a falépcsőkhöz, a pózoló családokhoz, a hatalmas harangokhoz, a lakhelyüket kereső fiatalokhoz és azokhoz, akik nem hoztak magukkal fényképezőgépet, jelentem: a galériában hamarosan elérhetőek lesznek az általunk készített képek.

Lehet majd a téli hónapokban a monitor előtt nosztalgiázni, hogy milyen jó volt egy heti esőzés után pár tiszta levegős órát a város felett a családdal eltölteni…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük