Húzták ahogy tudták – és visszavitték a kupát

Mármint a tűzoltók, akik megvédték címüket a kötélhúzó versenyen. A kamionhúzásban is új bajnokok vannak, három fiatalember volt a leggyorsabb.

Az Orosházi Tűzoltók mindenkit elhúztak (klikk a képre)

A sajtó részéről érkezett egy klasszikus kérdés az augusztus 19-i verseny végén, hogy mennyi munka volt a IV. Kamion- és Kötélhúzók Éjszakájával, mekkora rutinnal készültünk erre a rendezvényre. Nem jutott más eszembe csak az, hogy a sok ember és a hangulat elfeledteti mindezt. Nagy közhely ez, de itt a beszámoló, hogy miért is gondolom illetve gondoljuk ezt. Nagyon sokat kár írni, hiszen a fotók mindent elmondanak, aki pedig a városi tévében (is) megnézi majd a kötélhúzást, az adjon a készülékre hangerőt, mert úgy lesz az igazi!

Visszatérve a kérdésre: rutin természetesen volt, hiszen a megszokott szervezőcsapat dolgozott együtt. Mind a hang- és fénytechnika kapcsán, mind pedig a rendezés során.

Nem kell átrendezni a laktanyát

Bár a kötélhúzás volt a második program, mégis ezzel kezdenék, hiszen ez az este fő attrakciója, ezt várják a legtöbben.

Ebben az évben az érkező négy csapat két részre osztotta a mezőnyt. Hasonló testsúllyal és fizikummal az Orosházi Tűzoltók és a Guardian Bulls rendelkezett, ezért a nézők számára ezek voltak az igazán nagy húzások. Újak voltak idén a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. tagjai. Ők is megvívták a saját meccsüket, mégpedig a nagy visszatérő Jobbik Orosháza csapatával. De senki nem adta könnyen a pontokat, és ez érződött is a húzások között. Amikor a hangfalakból dübörgött a zene, az izmok és az idegek is megfeszültek, elképesztő meneteket látott az üvöltve szurkoló publikum.

A Guardian Bulls csak a döntőben kapott ki (klikk a képre)
Fotók: Melega Krisztián, Püspöki Zsolt

A rutin nem csak nálunk, hanem a tűzoltók csapatánál is kiütközött. Ők már az első versenyen is elindultak, most pedig ismét nyertek. A Guardian Bulls elleni döntőben voltak jobbak, zsinórban másodjára vitték haza a vándorkupát. Így a laktanyában a “dicsőségcsarnokot” nem kellett átrendezni, nem maradt üresen a polc. (És a gyomor sem, hiszen hús utalványt és sört is nyertek az érem mellé a lánglovagok.)

Az utak királya(i)

Az utak királya most a kamion volt (bocs a motorosoktól), melyet el is húztak. Ebben az évben a címvédő tűzoltók nem indultak, mert szolgálatban voltak, azonban fogadkoztak, jövőre másként lesz.

Az egész versenyt 4 kamerával rögzítette az Orosházi Városi Televízió. Amint elkészülnek a vágással, meg is lehet majd nézni a tévében és terveink szerint feltesszük a versenyt a YouTubera is.

A kamionhúzásnál a feladat rém egyszerű volt. Három ember megragadta a kötelet, majd a legrövidebb idő alatt kellett elhúzni a 7,5 tonnás monstrumot a kijelölt 15 méterre. Idén 5 csapat nevezett, köztük három lány és három 10-12 év körüli fiú. Ők kapták a legnagyobb biztatást is 🙂

Húznak a Kamionlopók. A kamion megmaradt, de ők nyertek (klikkelj még több képért)

A győztes csapat – stílusosan – a Kamionlopók lettek, ők a megérdemelt 10 kg ORSI virslivel pótolhatják az elveszett energiát. Ez jól is jön nekik, hiszen fejlődésben lévő szervezetről van szó: nem csak az idejük volt 18 alatt, hanem az életkoruk is.

Vendég, aki nem érkezett üres kézzel

Meghívásunkra itt voltak a Maroshegyi Kötélhúzó Sport Egyesület tagjai, akik kizárólagos jogon képviselik Magyarországot az európai kötélhúzó versenyeken. Profikról lévén szó, hoztak magukkal sok-sok szakmai tanácsot, a verseny délutánján bemutatót tartottak Gyopárosfürdőn és az esti versengésen is.

Az OrosCafé beszámolóját ide kattintva olvashatjátok.

Kiderült, hogy speciális cipőben versenyeznek és a húzási technika is más, mint a mi amatőr bajnokságunkon. Azt is megtudtuk, hogy a profi versenyeken súlycsoportok vannak, akár a boxban vagy a birkózásban. Ők a 90 kilós csoportban indulnak, de a bemutatókon kívül vállalták, hogy kiállnak a bátor amatőrök ellen. A verseny végén az Orosházi Tűzoltók és a Guardian Bulls csapata vette fel velük a versenyt – mindketten jó 200 kilóval voltak nehezebbek, ami sokat számít. A tűzoltók itt is nyertek, az üveggyáriak pedig szó szerint elképesztő csatában maradtak alul a fehérváriakkal szemben 2-1-re. Súly – kontra felszerelés és technika párharcát láthattuk.

A Fehérvári Sólymok speciális cipőben bemutatóztak (klikk a képre)

De a Fehérvári Sólymok nem csak bemutatózni érkeztek, hanem együttműködési lehetőségét is ajánlottak. Már tárgyalunk velük arról, hogy jövőre országos kötélhúzó bajnokság színhelye legyen Orosháza. Majd kiderül. Ja és nem mellesleg még jó fejek is voltak, hiszen egy rekesz sörrel megfejelték a győztes kötélhúzó csapat nyereményét 🙂

Összességben pedig elismerően szóltak a csapatokról, küzdeni tudásukról és a rendezvényünkről. A vendégek Gyopárosfürdőn strandoltak és Orosháza-Gellértegyházán kemencés étkekkel csillapították éhüket. A hűvös esti városi séta kimondottan egy jó levezetés volt a nap végére. Székesfehérvári Sólymok, várunk vissza titeket!

Külön köszönet

Szponzorok, akik nélkül ez tényleg nem jöhetett volna létre.
SzigetCafé, ahonnan a négy tálca és egy hordó sört kapták a győztesek; a Merian Foods Kft., akiktől 15 kg kiváló ORSI virsli érkezett fődíjnak; a Kárai Trans, akik kiküldték a 7,5 tonnás kamiont; a Vasex Kft tulajdonosa, Polyák János, aki megvette nekünk a speciális kamionhúzó kötelet; a Kersmájer Szikvízüzem szódásai, akik biztosították a hideg szódát a versenyzőknek; az Éden diszkó, ahová minden versenyző kapott ingyen belépőt, hogy éjjel levezesse a feszültséget; a Petőfi Művelődési Központ igazgatója, Pusztai Lajos, aki megengedte, hogy a bázisunk legyen a művház és nem mellesleg innen kaptuk az áramot is; és az Orosházi Városgazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója, Csizmadia Gergely, aki szállást adott, hogy a székesfehérvári kötélhúzók tudjanak hol aludni és fürödhessenek egy jót Gyopárosfürdőn.
Médiatámogatóink pedig reklámoztak minket: OrosCafé, Orosházi Élet, Orosházi Városi Televízió

Eredmények:

Kötélhúzás

1. Orosházi Tűzoltók
Ale Attila hadnagy, Ambrus József főtörzsőrmester, Tar András törzsőrmester, Juhos Gergely őrmester, Pajkó Péter őrmester, Rékasi Zsolt főtörzsőrmester, Bartus Ferenc törzsőrmester, Vokanics Sándor törzsőrmester
összsúly: 855 kg

2. Guardian Bulls
Negreu Zsolt, Kopanyicza György, Prágai Tibor, Farkas Mátyás, Nagy Lajos, Hegedűs Szabolcs, Török Zsolt, Nagy Ferenc
összsúly: 840 kg

3. Városgazdálkodás
Bicski András, Kelemen László, Jakabovics Antal, Kiss János, Székács László, Varga László, Budavári Dániel, Budavári Tibor
összsúly: 758 kg

4. Jobbik Orosháza
Benkő Attila, Jámbor Nándor, Tobak Bence, Németh Norbert, Lénárt Zoltán, Varga Géza, Óvári József
összsúly: 766 kg

Kamionhúzás

1. Kamionlopók 17:99
Süle Richárd, Farkas Márk, Jeszenszky P. János

2. Lakatosok 18:59
Lakatos György, Jónás József, Tóth István

3. Káraiék 20:75
Gellény Imréné, Lászlai Gabriella, Tóth Zsuzsanna

4. Médiás Lányok 21:67
Vági Kata, Kotroczó Melitta, Varga Dia

5. Bajnokok 40:30
Albert Viktor, Jancsik Bendegúz, Jancsik Barnabás

1 komment

  1. Pingback: Ki húzza el a tűzoltókat? És a kamiont? | Oros-haza Baráti Kör

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük